Norrköping är drogavvänjning #TBT

För några veckor sedan åkte jag (Mattias) till Norrköping för att se Markus och Den Svenska Björnstammen spela på De Geer Hallen. Den Svenska Björnstammen har också anknytning till Norrköping och spelningen var ett firande av De Geers 20-årsjubileum. Jag har nästan inte alls lyssnat på Den Svenska Björnstammen tidigare men tyckte de var helt ok. 
 
Kvällens stora skräll var när Markus spelade Helli live för första gången (och hittillls enda så vitt jag vet). Det var jätteroligt att få höra den live för det är en favoritlåt på nya skivan. Jag spelade in den och några till. Klippen finns längst ner. 
 
Här är en artikel om kvällen i NT
 
 
Stämningsfull belysning
 
Suddig men bland de bättre bilderna
 
 
Skivsigneringen efteråt. Jag hade inget med mig så han fick signera min biljett...
 
 Dagen efter såg jag denna reklampelare en bit från centralstationen i Norrköping
 
 Jag spelade in följande låtar från Norrköping:
 
 
 
 
 
 
 

Hell Yeah Gävleh

Hej allesammans!
 
I lördags åkte vi till Gävle för att se Markus spela på Konserthuset. Annie åkte dit direkt från Borlänge och Mattias åkte dit på kvällen så vi möttes först halv 7 utanför konserthuset. Just då var vi ensamma utanför och dörrarna hade inte öppnats ännu. Efter oss kom två jättetrevliga tjejer som hade åkt från Sundsvall för att se Markus. 
 
 
 
Kl 19 öppnades dörrarna och efter att ha stannat till vid merchen en stund gick vi för att ta plats framför scenen. Lokalen var ganska märklig, bland annat var det en trappa som slutade kanske ett tiotal meter innan scenen började. Däremot rann vattnet i en å förbi konserthuset vilket var fint inifrån och det var fönster längs hela väggen, vilket gjorde det hela väldigt stämningsfullt.
 
Runt åttatiden drog INVSN igång med en fartfylld spelning och politiska mellansnack.
 
 
 
 
 
Omkring halv tio var det Markus tur och det hade hunnit bli fullt framför scenen och människor stod även och trängdes i trappen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Markus kickade igång med Hell Yeah Norrtälje.
 
 
Och avslutade med LA LA:
 
 
Vi spelade även in Hollywood Hills för det är en så fet låt live:
 
 
Och fina Stjärnfallet som blev sista låten. Publiken fortsatte sjunga i flera minuter efter att Markus klivit av scenen, så till slut kom han ut ännu en gång och sjöng med oss, innan han tackade och klev av scenen.
 
 
Setlist

Hell Yeah Norrtälje

Invandrarblues

Everybody Hurts

Under broarna i Skanstull

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel

Hela livet var ett disco

Askan är den bästa jorden

Piller i badkaret

Hollywood Hills

Du stör dig hårt på mig

Korallreven

-

Jag är en vampyr

Let's go nu är jag din yo

L.A L.A

-

Stjärnfallet

 

 
Efter konserten hämtade vi våra kläder och ställde oss i kön till skivsigneringen. Mattias fick en vinylsingel med Laakso signerad och Annie en tygpåse.
 
 
 
Efteråt gick vi till Hotell City (vi bodde på deras pensionat) och under Hela Livet Var Ett Disco ville Mattias minnas att Markus sjöng "På det trestjärniga city hotellet" (som ni kanske hör på inspelningen så sjunger han iallafall på Hollywood Hills "när man kommer in på Hotell City och pratar med sig själv" - men det hörde vi först långt senare när vi laddat upp klippet på youtube). Och dagen efter, vid frukosten, visade det sig att både INVSN och Markus+band befann sig på hotellet och Mattias fick även Lars att signera vinylsingeln. 
 
Gävlespelningen var riktigt, riktigt bra. Det märktes också tydligt på Markus att han var väldigt nöjd med spelningen, för han hade liksom ett enda stort leende på läpparna genom hela kvällen. 

Markus @ Restaurang Liljan i Borlänge

Som jag skrev i det förra inlägget så bodde jag alltså på samma hotell som Markus och INVSN, d.v.s. på "Wasa-hotellet" som Markus även sjöng om i Hollywood Hills. Han har börjat byta ut "när man kommer in på ett nytt hotell och pratar med sig själv" mot att säga namnet på hotellet. I Borlänge var det alltså Wasa-hotellet som gällde.
 
 
Själva spelningen ägde rum på Restaurang Liljans nattklubb. Det var väldigt stort därinne och en allmänt trevlig lokal. Jag kom dit ca kl 20 och hängde litet i restaurangbaren i väntan på spelningen. Själva klubben öppnade kl 21 men då var det ingen rush in i lokalen, de allra flesta kom nog kring tio-tiden. Ganska skönt ändå, eftersom man slapp trängseln framför scenen innan spelningen. Det spelades (inledningsvis) rätt bra musik i klubben också, mycket Kent och The Ark bland annat och sen lite Laakso också. Samtliga 750 platser i lokalen var fyllda, så det var en ordentligt uppslutning kring spelningen! 
 
 
INVSN var förband åt Markus och jag var aspeppad på att se dem live för första gången. Jag har lyssnat rätt mycket på dem, ända sedan Markus var gäst på deras releasefest på Scharinska Villan i Umeå och gjorde en fantastisk version av deras låt Ner i Mörkret. Jag tyckte att de var riktigt bra live också, men det var med andan i halsgropen som jag stod där längst fram. Jag var nämligen inte riktigt beredd på att sångaren i bandet, Dennis, skulle kasta sin mic fram och tillbaka, upp och ner genom luften och jag trodde verkligen vid något tillfälle att den skulle åka rakt in i skallen på mig. Det var en nervig upplevelse men samtidigt underhållande. Jag spelade in två låtar, Västerbotten och Ner i Mörkret. 
 
 
 
Spelningen började ganska sent och Markus med band klev inte på förrän omkring halv ett (tror jag, minns inte exakt). Men det var bara sååååå bra!!
 
Precis som vanligt inledde han med Hell Yeah Norrtälje och det är en helt fantastisk låt att inleda med, den blir liksom så mäktig! Och extra passande såklart såhär i löningstider ute på nattklubb. Nytt för denna spelning var också att Lars Skoglund spelade trummor istället för Nils Törnqvist (som var med Amason i USA). Lars kommer även att vara med på spelningarna nästa helg i Huskvarna och Helsingborg.
 
Andra låten blev Invandrarblues och den låten är väldigt speciell för mig. På releasefesten för Rastlöst Blod var det den låt som jag verkligen tog till mig direkt och som fastnade på näthinnan. Jag älskade den punkiga versionen som Markus körde då och den är fortfarande väldigt, väldigt bra även om den har fått ett litet annat sound nu. Han har även ett väldigt fint mellansnack innan denna låt, som gör den ännu mer speciell. 
 
 
 Markus hade på sig denna skjorta, som är så himla fin!
 
 
Övriga låtar på set-listen var:
Everybody Hurts
Hela livet var ett disco
Ibland gör man rätt, ibland gör man fel
Askan är den bästa jorden
Hollywood Hills
Du stör dig hårt på mig
Jag är en vampyr
Let's go nu är jag din yo
Korallreven och vintergatan
 
Jag lyckades spela in två låtar, mer än så klarade jag inte utav att stå still utan att dansa med i musiken :)
 
 
 
 
Efter spelningen var det ingen signering, och eftersom det var rätt sent så jag gick tillbaka till hotellet. Det var verkligen precis att jag orkade pallra mig iväg till frukosten på morgonen och vid det laget hade jag förträngt det faktum att jag bodde på samma hotell som bandet, därför var det en litet märklig känsla när jag kom in i frukostmatsalen och hela gänget satt samlat där. Jag tyckte det var lite svårt att veta hur jag skulle förhålla mig till situationen (särskilt som jag var ensam!), så jag försökte hålla låg profil (dock lite svårt i en liten frukostmatsal) och sätta mig en bit bort från deras bord för att ge dem lite privacy. Men en stund senare kom Markus fram och hälsade och var sådär trevlig som han alltid är, så då försvann verkligen den där känslan av att vara en intruder. Efter frukosten åkte jag vidare mot Gävle, dit Mattias också hängde med, men mer om det kommer upp i ett separat inlägg lite senare!
 
/Annie

Hälsa Norrland att jag längtar men, jag längtar men jag har ett nytt hem

Förra helgen spelade Markus i Norrbotten, närmare bestämt Piteå och Luleå. Eftersom det är mina (Annies) hoods så ville jag verkligen åka på dessa spelningar. Förstå mig rätt, givetvis skulle jag ju vilja åka på alla spelningar om det gick men jag tycker ändå att vissa spelningar känns särskilt viktiga av olika anledningar. Norrköping är ett sånt ställe, därför är jag lite heartbroken över att jag missade den senaste spelningen där (desssutom spelades ju "Helli", som jag har förstått bara kommer spelas några gånger under turnén, där). Orust är ett annat exempel, just för att det är så oerhört unikt. Och så Uppsala såklart, för det är ju faktiskt "hemma".
 
Men Norrbotten är speciellt på ett annat sätt. Dels kommer jag ju själv därifrån och det är ändå någonting helt annat att se Markus på Kulturens Hus i Luleå än valfri lokal i södra Sverige som jag saknar anknytning till. Men det är också så kul eftersom situationen för fansen är helt annan där än i t.ex. Stockholmsregionen. Många av de jag träffade på spelningarna har varit stora fans i många år och sett Markus spela vid en handfull tillfällen. Men p.g.a. långa avstånd så har de inte möjlighet att se så många spelningar, och de verkade därför åtminstone vara väldigt peppade. Sånt är alltid roligt, för konserter är ju faktiskt en interaktion mellan artisten och publiken. Jag träffade flera i publiken på både fredagen i Piteå och på lördagen i Luleå, för de ville verkligen ta vara på chansen att se honom när han var i Norrbotten. Många hade kört bil flera timmar för att komma dit (kollektivtrafiken är obefintlig) - med andra ord så hamnar man sällan på event av en slump when in Norrbotten ;)
 
Själv åkte jag bil från min hemort Kalix mot Piteå (en sträcka på cirka 12,5 mil) och med mig i bilen hade jag en kompis som har lyssnat en del på Krunegård men ville lyssna in sig mer. Blackbox, där spelningen skulle vara, ligger lite utanför Piteå stad men alldeles bredvid en Musikhögskola. Jag skulle gissa på att 75-80 % av de som var där var studenter på skolan. Spelningen var gratis och man fick till och med gratis popcorn, så det var en mycket trevlig överraskning i väntan. Däremot var man tvungen att stå utomhus och vänta fram tills insläppet kl 20 och vid den tidpunkten hade jag slutat känna mina tår, vilket ju är en klar nackdel med att befinna sig norröver. 
 
Piteåbandet Oh Jonathan stod för uppvärmningen inför spelningen och agerade även förband åt Markus i Luleå. Det var väldigt finstämmigt och avslappnat, så jag kan föreställa mig att det var raka motsatsen till hur det kommer vara med INVSN som support denna helg :)
 
 
Jag hade inte sett Markus spela sedan Gröna Lund så jag var verkligen superpeppad inför Piteå-spelningen. Det var en ganska "väntad" spelning med ungefär de låtar som man visste skulle komma. Men såklart, som alltid, magiskt. Jag får ofta frågan om varför jag åker på så (enligt andra) många konserter och varför jag till exempel går på två konserter samma helg. Även om jag kan förstå resonemanget bakom det så känns svaret ganska givet - ingen konsert är den andra lik.Även om det sklle vara en identiskt playlist eller en identisk publik så är det alltid massor av saker som skiljer spelningarna åt.I Piteå och Luleå spelades samma låtar men i olika ordning. Det tyckte jag på många sätt gjorde stor skillnad. Sedan funkade tekniken iofs mycket bättre under Luleå-spelningem, det var lite strul i PIteå där jag bland annat tyckte att Markus mic gärna hade fått vara lite högre :)  
 
Luleå-spelningen blev min första spelning som jag gick helt ensam på. Det kändes lite konstigt att vara där själv, innan dörrarna öppnades, även om jag har varit på konserter med andra artister ensam tidigare. Därför blev jag så glad när jag träffade en massa trevliga fans att prata med. Vissa hade varit fans länge och andra var nyare lyssnare, som hade sett Markus spela på Bråvalla och fastnat direkt - precis som jag själv gjorde för några år sedan när jag såg Markus spela första gången. Jag tycker det är så fascinerande hur musiken kan ha en så stor inverkan på människor och särskilt Markus musik. 
 
Apropå det, så börjar det bli dags för mig att avsluta detta inlägg. Jag befinner mig nämligen i Borlänge och har uppenbarligen lyckats boka in mig på samma hotell som bandet + INVSN. Först checkade INVSN in precis framför mig och senare kliver Markus Jägerstedt in på hotellets (pyttelilla) gym precis när jag är mitt uppe i den tyngsta backen på crosstrainern, haha. Förhoppningsvis hinner jag uppdatera er om Borlänge-spelningen imorgon innan det bär av mot Gävle.
 
 
Set-list Piteå
 
Hell Yeah Norrtälje
Invandrarblues
Everybody Hurts
Under broarna i Skanstull
Hela livet var ett disco
Hollywood Hills
Askan är den bästa jorden
Piller i badkaret
Ibland gör man rätt, ibland gör man fel
Let's go nu är jag din yo
Jag är en vampyr
-
Du stör dig hårt på mig
Korallreven och vintergatan
 
 
Set-list Luleå
 
Hell Yeah Norrtälje
Invandrarblues
Everybody Hurts
Under broarna i Skanstull
Ibland gör man rätt, ibland gör man fel
Hela livet var ett disco
Askan är den bästa jorden
Piller i badkaret
Hollywood Hills
Du stör dig hårt på mig
Korallreven
-
Jag är en vampyr
Let's go nu är jag din yo
 
 
 

RSS 2.0