Svar från Q&A med Markus Krunegård

Hej

jag vill börja (som jag ofta gör) med några förlåt.

förlåt för att jag är så långsam, förlåt för att jag inte tagit mig tid, men jag ville inte hasta igenom detta.

nu är det 9/4 jag sitter i london på ett starbucks o leker londonbo, försöker se lite nonchig ut på stan, ljög till o med för nån som frågade efter vägen för att jag så gärna ville verka vara en permanent boende britt, svengelskan avslöjade mig givetvis men jag tänker att alla här är inflyttade o japanen ifråga kanske trodde att jag var en exilsvensk regissör med digert CV, jag leker liv helt enkelt.

Kaffet är gott men väldigt sött för att vara utan socker. dubbeldäckar bussarna kör förbi på fel sida vägen o jag har redan varit nära döden några gånger, förvånansvärt många ser ut som mr bean o alla är som vanligt artiga. jag har alltid hatat london o tänkte råda bot på detta, försöka begripa staden.

Men snart är det dags att spela igen, det ska bli ett nöje att få dela lite sommarstunder med er som kommer.

det om detta, nu kör jag på här.

 

 

 

När du spelade på Debaser Slussens avslutningsfest skrev Jerry Boman på Instagram att du spelade en låt som heter "När du är död". Gjorde du det? Och i så fall, är det en tidig version av Du Stör Dig Hårt På Mig?

 

kul! då kör vi!

nä det var han som hörde fel, eller det fanns ju inte så mkt att höra eftersom ja aldrig sa vad den hette, det var hell yeah norrtälje

 

 

 

2 december släppte Charli XCX videon till låten "Breaking Up", som du, Noonie Bao o Patrik Berger var med o skrev. Hur gick skrivprocessen till? Är du nöjd med låten o har du fler låtskrivar-jobb på gång?

 

jag är nöjd, det är spännande o lärorikt att kolla in genom nyckelhålet till andras världar, det är kul att höra nåt man varit med på i nån annans kostym, Charlie är en helt grym person o artist, hon är tuff.

skriva med andra är kul ibland men d e som vilka möten som helst, det händer när det händer, jag har några kompisar som jag tycker om att skriva med dom 3 nämnda i frågan o några till.

 

 

Snart släpper du EP:n "Härskarens Teknik". Du har inte släppt någon EP sen Västerbron & Vampires. Hur kommer det sig att du släpper en EP nu? Varför innehåller den Härskarens Teknik? Är Rastlöst Blod inte klar än? Kommer det en låt om Rastlöst Blod?

 

 ih d va många frågor i en.

jag gillar ep:s, o hade 5 låtar jag gillar, så ja, då fick d bli en EP, ja ser det som en helhet med Rastlöst blod skivan o denna EP, det känns bra att göra cyklerna lite längre.

härskarens teknik är med för att det är en grym låt som jag vill att fler än 300 kan höra.

rastlöst blod, var en bra idé men alla 1000 bidrag var så genomarbetade o bra att ja för första ggn fick prestations ångest, det är hopplöst svårt, jag hoppas innerligt att ja får till det där, gemensamma projektet.

 

 

Kommer du uppfylla ditt löfte om att spela New York på Slussens Pensionat (Orust)?

 

det får dom 200 som får plats på slussen veta nästa gg jag är där.

 

 

 

Har du fått svar från Morrisey än (angeånde Sverige & Havanna)?

 

nej, han är lite kort i sina sms

 

 

När kommer ditt skivbolag släppa hela spelningen på Obaren 2012? (Den finns påComhem On-demand)

 

oj, ingen aning

 

 

 

När kommer du börja romantisera om Tornedalen igen? Får vi någonsin höra en till låt om Tornedalen?

 

tja, tornedalen är vackert, platserna o min släkt finns kvar där så det händer säkert nån gg. men ja har vart där lite mindre senaste åren, brukar som bekant mest skriva om det som finns närmast framför näsan.

 

 

 

 

När kommer Hets valskiva? Och varför kom Aj Aj Paraguay inte med på första skivan?

 

det lär dröja, o andra sidan vet man aldrig när man stöter på kompisar igen.

 

 

Om du var tvungen att välja, skulle du då 1) vara julvärd 2) vara allsångsledare på Skansen eller 3) melodifestivalvärd?

 

uh, ingetdera, det finns så många andra som gör alla nämnda saker jättebra.

 

 

Vad hände med True Believer?

 

lika lite som har hänt med laakso i det allmänna blickfånget. jag har svårt att återvända till låtar som skrivits en tid tillbaks, inte svårt att spela gamla låtar men det finns nån brytpunkt när redan befintliga idéer blir krävande att jobba med, som att plötsligt ha samma kläder, med samma gäng, i samma rum som för 10 år sen.

eller så känns det jätte kul o fräscht. 

 

 

Vad hände med Laakso? Kommer ni träffas till våren och diskutera framtiden?

 

Vi kommer istta ner i ett konferensrum o förhandla. SKÄMTA. Det gnager att vi inte gjort det vi ska, det vore väldigt kul men det är väldigt knepigt med gamla förhållanden, det måste va nåt nytt, nån ny happening för att det ska va kul, och nu har vi i o f hittat lite happenings, det som talar för är att det är så läääääänge sen att allt käns fritt o hemligt.

 

 

Maria & jag, handlar den om dig eller Jari?

 

mig

 

 

 

Vad tyckte Alkberg om att du snodde vers från Mom & Dad?

 

vet inte men jag hoppas BQ ser d som en homage, den var fritt stulen ur minnet, säkert fel citerad.

 

 

 

Hej Markus! Stämmer det att det är en dokumentär på gång om dig?! När vi var och såg dig på Nöjesfabriken i Karlstad (det var så jävla bra), så frågade vi en kille som filmade vad det var dom filmade till, och om jag hörde rätt så nämnde han en dokumentär.

 

ja det stämmer. verkar som den kommer i vår, jag hoppas det blir bra, sjukt läskigt att någon annan bestämmer bilden av dig själv men o andra sidan skitsamma.

 

 

Brukar du känna igen folk i publiken? Alltså folk som du sett i publiken under andra spelningar. Trogna fans med andra ord, hehh.

 

absolut, jag blir bättre o bättre på att se folk i ögonen samtidigt som jag sjunger, kanske i samma takt som jag blir mindre självmedveten. så numer törs jag titta lite på publiken o då dyker det ju upp glada återseenden här o där, mkt roligt.

Jag älskar er som kommer o kommit o haft kul ihop.

 

 

Hur känns det i din kropp när du är kär?

 

oj, det var för svårt, men, det är jobbigt o distraherande o underbart.

 

 

 

Har du kvar din fina kepa som du hade på Hultsfred 09? (Jag skrev till dig på Myspace och frågade om den efter den spelningen, men du ville ha kvar den..) Tack för att du gör såna bra låtar som man känner igen sig så himla mycket i och du har nog Sveriges finaste händer.

 

tack tack. kepsen, om jag tänker på rätt keps, krympte o möglade men jag har av nån fåfäng anledning inte slängt den, tänker att det nu är ett minimalt stycke rockhistoria.

 

 

 

Har du någonsin sjungit en serenad för någon?

 

känns som jag gör det varje kväll varje konsert.

 

 

 

Såg att du hade sagt att du helst hade skrivit filmmusiken till Titanic, men om du fick svara på samma fråga idag - vilken skulle det bli?

 

ja, anna odell verkar rolig, hennes nästa film.

 

 

Har jag förstått rätt bor du på Södermalm. Har du tips på topp 3 bästa haket för några öl + topp 3 bästa haket för mat på Söder?

 

alla ställen är bra efter 2 öl.

 

Vad är det bästa med att bo på söder? Kollar efter lägenhet men de är ju så svårt att veta vart man ska slå sig till ro. Vart på söder rekommenderar du INTE är kanske en enklare fråga?

 

södrastations området är fult men kanske att rekomdera just därför, alltså allt är ju lyxigt på den där holmen.

 

 

Vad skiljer dig idag som person jämfört med hur du var under Hets och Laakso-tiden?

 

ingen aning. mkt hoppas jag men ganska lite är jag rädd.

 

 

 

Vill du berätta mer om låten Samma nätter väntar alla, hur den kom till etc etc. Den låten betyder väldigt mycket för mig. och varit en tröst under flera år. Tycker sån info under särskilt spelningarna gör spelningarna så unika! Eller någon annan valfri låt som du inte berättat så mkt om under spelningar/intervjuer?

 

vi spelade in Maria Erikssons första soloskiva, den på engelska, jag spelade piano o i nån paus kom jag på piano plinket, som hade nåt österländskt skimmer sen skrev jag klart den stirrandes på elementet i min etta, precis som med alla låtar på första soloskivan.

 

Finns det någon låt du inte kan stå för idag/eller inte vill spela?

 

nej, i regel är det väll svårare att ha kontakt med dom äldsta låtarna, som låtar från laaksos första EP o skiva osv men det behöverjag inte ju inte bekymra mig om eftersom vi inte spelat live på läääänge.

 

Vad har du för relation till din pappa? De känns som du håller din mamma varmt om hjärtat men din pappa hörs de inte så mycket om.

 

vi har en bra relation, han är toppen men mamma är mer dramatisk o poppar upp mer när jag sitter o rimmar. jag har själv aldrig tänkt på det men det är väll ett överflöd av mamma i mina texter, mamma är ett bra ord, väldigt naket o alla har en.

 

 

 

Hur vet man att man är kär?

 

jag vet inte, det kan ju ta lite tid att fatta o så kan man ju förväxla kaos med passion o separationsångest med kärlek, trial & error är väll enda regeln.

 

 

Är det du, skivbolaget eller arrangörerna som bestämmer om det blir signerar efter en spelning?

 

 jag, eller snarare omständigheterna, jag gillar det, men ibland spelar man så sent o nära inpå stängning, ibland finns det ingen bra plats att göra det på osv men i regel har jag brukat göra det, sista 2 turnéerna i alla fall..

 

 

 

Vad gör du förutom musiken, har du något intresse? Sport, fiske, frimärkssamling etc.

 

musik o sofie o helli är mina största intressen. skulle gärna ha nån hobby men det är mest att lyssna på musik o fundera på nya ljud, på hur jag ska få in över pretentiösa dikter i låtarna och annat.

 

 

 

Hur firar du din födelsedag förutom med pannkakstårta?

 

i år landade jag i london, sen åt vi på en skitdålig restaurnag, allt var stängt eftersom det var påsk, fisken smakade herrtoalett o var dyr, det var dock mkt minnesvärt

 

 

Vilket är ditt favoritfik i Norrköping?

 

har inget, mammas bullar. men i allmänhet gillar jag anonyma stora kedjor, typ starbucks eller det som är närmast ytterdörren.

 

 

När skaffade du din karaktäristiska frisyr och varför lät du den växa ut? Den var ju så fin! <3

 

robyn hade en egen date parfym o jag ville ha samma frisyr så jag skaffade nåt liknande sen har det varit så med lite variationer. nu käns det skönt med långt hår, har aldrig haft tålamod att låta det växa tidigare o nån sa att man kan tunna ut hår, så nu kan även jag ha långt hår utan att se ut som ett nyvaken lejon, varannan dag är jag dock sugen på att raka av allt o bli ett vanligt badbollsface.

 

 

Hur lång tid tog det att byta ut de 1200 låsen?

 

en sommar

 

Vilken fråga hatar du att få i intervjuer?

 

ingen, det är väll bara dom med ont uppsåt (om det finns några) som är onödiga att svara på.

 

Berätta något om låten natt efter natt? :)

 

den handlar om att inte kunna sova o följderna av att inte kunna sova dvs att man ältar. jag bodde i skärmarbrink, blåsutvägen 7, 3 trappor, då o brukade glo på fasaden mitt emot o längta o försöka bli frisk, typ, en riktig bergman klyscha som jag trivdes i ett tag. det är oxå en av alla låtar som har samma ackord i mer eller mindre hela låten. jag trivs när man kommer på nån runda som öppnar upp o håller en kvar. jag lyssnade mkt på i wana be adored då (igen) o tänkte nån slags blandning mellan den, portishead o q tip ”man woman boogie”.

 

Varför blev Uppsala sista spelningen?

 

 det slumapde sig så, eller så kanske Jesper min bokare hade nån bakomliggande plan men det var en grandios avslutnings helg. umeå var vi trötta i, vi var på badhus innan vilket visade sig vara en värdelös uppladdning alla var typ mos när vi gick upp på scen men vi lyckades luras ganska bra. dagen efter i Uppsala var vi o publiken toppen, fint ställe regina teatern, OCH jag fick träffa jonatan som försvann för första ggn på typ 10 år, han såg fin o bra ut o var glad, det gjorde min dag o kändes som ett fint sätt att avsluta på.

 

Vilken är din favoritserie/film?

 

just nu kollar jag på the jinx, den är spännande, annars tar jag mig inte så mkt tid till att kolla på serier, det är mest på resa man kommer in i det. men Rome är bästa serien tycker jag, älskar att sitta med wikipedia o googla upp varenda karaktär, som o gå på museum i deras tid.

Sons of anarchy fick mig vilja gå med i ett gäng o skaffa långt hår, gänget uteblev men håret blev.

 

 

Samma nätter väntar alla är min favoritlåt! Kommer du spela den inom överskådlig framtid? :) kram!

 

tack.

jag gillar den oxå, verkar som många vill höra den, ok jag kör den i sommar!

 

 

Vilken bok har påverkat dig mest personligt?

 

oj.

jag får ofta frågor om böcker men är hopplöst alitterär, till mitt försvar ser jag dåligt på ett öga så det tar typ 5 minuter per sida o dessutom ska man sitta still. men jag gillar att läsa dikter (o sno) men bok som gjort intryck, kanske shantaram för att den var så lång, för att det var en sån kamp att läsa klart den o för att jag läste den på vår bröllopsresa, så mer minnena kring läsandet än boken själv men den är oxå ett vidunderligt äventyr. annars är väll låt den rätte komma in ett bra svar, jag mådde inget vidare när jag läste den, på nåt vis blev det en vändpunkt i livet, både att sitta uppe på nätterna o läsa den istället för att jaga annat och för att jag som ni vet inspirerades till att skriva ”jag är en vampyr” som såhär i efterhand låste upp en helt ny dörr o korridor o värld som jag fortfarande traskar runt i.

 

 

 

Var är det värsta stället du vaknat upp på?

 

huvva, ja du.kanske när jag var på konsert på debaser medis o missade sista tricken så jag tänkte att jag sover i replokalen, det var en skrubb bredvid en HA mekarverkstad, ingen ventilation o mögel typ. på dagarna var det rätt gemytligt med oljelukt o lking klang från verkstaden men nu på natten var det lite väl öde, jag började tänka på gastar o andar, barrikaderade dörren med diverse tunga musikprylar, ett trumset, förstärkare, pianon osv.

Jag somande hur som helst under nån matta, bra så.

men man blir ju kissnödig.

att flytta allt bråte var inte att tänka på så jag kissade i en ica kasse, att handskas med en kasse kiss är inte enkelt, vart ställer man den tex? efter lite tänkande hängde jag den på väggen.

Så mitt sämsta uppvaknande får bli på ett kallt golv under en gammalmatta med en kasse kiss på väggen.

 

 

 

Vilken är din konstigaste bokningsförfrågan?

så ska det låta

 

 

 

Äter du fortfarande ohälsosamma mängder sushi?

 

sen jag fick veta att riset innehåller drösvis med socker har jag tappat lite, nu är jag inne på råris det är väldigt användbart och makrill i tomatsås, det perfekta mellan målet, inte kombinerat då utan bara makrill. man får oxå vara i fred efter en sån konserv lunch för man luktar katt.

 

 

 

Vad hade du helst gjort? Greatest Hits, Julskiva eller B-sidor samling?

 

det enda som är nyskrivet av detdär är julskiva så egentligen borde det vara det men jag får av nån anledning ångest (lite lätt) av julmusik o målet att skapa gemyt så en b side samling kanske men jag har typ inga så kanske en demo samling men det skulle vara intressant för väldigt få så det får bli efter min död när nån forskar om det tidiga 2000 talets populärkultur.

 

 

 

Var du inne i popsvängen i din ungdom? Lyssnade du t.ex. på kent, broder daniel, bob hund eller Popsicle?

 

ja alla dom banden var på olika vis viktiga för mig men jag hade inga storasyskon som kunde introducera till ”ball musik’” o dessutom en osund misstänksamhet mot det som är populärs (vilket jag fortfarande kan lida av) så jag lyssnade mkt på arja sajonmaa, eino grön, juice, finsk musik helt enkelt och Oasis 5 år efter alla o sen gillade jag portishead o björk i smyg, men mest var det skatepunk typ propagandhi, lagwagon, nofx, FYP osv samt hardcore, typ earth crisis, refused, downset.

 

 

Hur ser en vardag i ditt liv?

 

hm, det är rätt sällan jag sover i samma säng mer än 10 dagar så det är tyvärr rätt olika, jag njuter verkligen när det blir sån lunk. o andra sidan käns det som alla eftersträvar harmoni o hatar det bär dom finner det. Såhär är drömmen (som med jämna mellan rum slår in). lämna på dagis, röra på mig tills jag svettas, sitta i min lokal hela dan, ta ett glas rose på vägen hem, äta nåt nyttigt o sen göra nåt kul.

 

 

 

Vad är din allmänna inställning till att människor gör tatueringar av dina texter?

 

det är stort. mäktigt, märkligt o smickrande. men jag ser det mest som en stolt förälder till låtarna. när en låt är släppt blir den deras som lyssnar lika mkt som min. det är rätt ofattbart oxå och jag vill krama alla som gillar mina musikbarn.

 

 

 

Drabbas du fortfarande av ungdomlig ångest och händer det fortfarande att du ligger i fosterställning i ångest (du sa nåt liknande i SVT:s Hype 2009)

 

jag har väll insett att ungdomlig ångest inte finns, det finns bara ångest, sen kanske anledningarna ändras o varierar men det finns alltid mörker, MEN jag tror att jag blivit bättre på att mota Olle jäveln i grind dessutom har jag ingen lust att ligga o må skit, har inte tid med det heller. det är inte så farligt heller, jag brukar tänka, ”vad är det värsta som kan hända? att jag dör ok, det är inte så farligt” då käns alla problem futtiga. men i allmänhet gäller mammas råd från evigheter sen, städa, diska, sova, äta, det hjälper mot det mesta.

 

 

Hur hamnade du på Talvatisfestialen 2010 och spelade massa outgivna låtar? Hur blev Magnus Ekelund & Stålet förband till dig under höstturnén 2012?

 

det var just Magnus som förutom att vara en driven msuikperson är en driven fixare, han styrde upp dendär festivalen, det var väldigt roligt att få vara med om. attmagnus sen var förband mins jag inte hur det kommer sig men jag gillar hans energi, kitiók är uppfriskande, dessutom var jag tokig i beastie boys.

 

 

 

Du nämnde i Hallå P3 att du blev inspirerad av Låt den rätte komma in när du gjorde Jag är en vampyr. Har även August Strindbergs En Midsommarnatssmardröm varit en inspirationskälla? Och kan du relatera till detta som Strindberg skrev i ett brev till en vän: "Om du visste huru livet ter sig när man såsom författaren måste göra, klätt av sig naken på ett torg, huru man som en vampyr får suga sina vänners, sina närmastes, sitt eget blod! Husch! Och gör man det ej, så är man ej författare.”

 

tack för det citatet, det var träffsäkert. men lite obegåvat sagt, tycker det är större finess att ta av allt man ser o hör o är med om men blandar nutid, dåtid o fiktion då blir det mindre äckligt, i bästa fall starkare o man slipper en massa passiv rökning.

men jag vet att hans metod funkar utmärkt jag kanske är lite trött på den bara. förlåt August.

 

 

 

Är du bekant med begreppet Alienation (förfrämligande), att människan i detta samhälle blir främande inför sig själv, andra männisor och hela samhället? Blir du alienerad från din musik?

 

alienation känner väll alla inför allt tidvis. om jag inte känner för en text slutar jag sjunga den ett tag, det brukar mest handla om att jag tappat ingången till känslan den byggde på, sen är man med om nåt o nåt gammalt käns plötsligt aktuellt. men regeln är att inte framföra nåt jag inte begriper.

 

 

Tack alla fina! det var jätte kul att ”prata” med er. vi ses o hörs, ta hand om er o dom ni gillar! älskar er!


RSS 2.0