Loista laakso

Laakso, loista laakso, vien veren pois
 
(Dalen, den skinande dalen, för blodet bort)
 
"Hela den här grejen att vi spelade vart som ett, liksom jag vet inte alpha- eller betatest, vad nu det är för nåt. Men ett test i alla fall. Vi ses och om det är kul att ligga mer varandra, och det har varit jättekul, verkligen fantastiskt, så det har blivit några nya låtar. Så här låten framtiden."
 
Så inledde Markus den nyskrivna låten "Always inviting trouble" på Cirkus 11/11-12. Vi passade på att fråga Markus mer om en eventuell ny skiva med Laakso efter hans solospelning i Uppsla men fick svaret att framtiden är osäker.
 
För några dagar sedan rapporterade vi, efter tips från Jens, att Markus har bytt bokningsbolag från United Stage till Live Nation. Men vi upptäckte också att Laakso har en sida på Livenation!
 
Det här var väldigt underligt och vi bestämde oss för att gräva djupare i detta.
 
Laakso har fortfarande en sida på Luger som inte har uppdaterats sedan 2009, året då de gjorde sina tre sista spelningar innan uppbrottet och spelade "Confidence is sexy". Laakso har också en sida på Bokaartist,som Luger har tillsammans med Live Nation. Den beskrivande texten är samma som på Luger men med tillägget: "Under hösten 2012 kommer Laakso göra en spelning på Cirkus i Stockholm, den första sedan 2009." Den är alltså uppdaterad under 2012.
 
På Bokaartist finns det en kontaktperson, till skillnand från sidan på Luger, som är en agent på Luger. Vi kontaktade honom och fick svaret att Laakso ligger kvar på Luger och att Lugers artister också har en sida på Live Nation. Han skrev också att han inte kan ge någon information om Laaksos framtid på Luger, om en ny turné eller en ny skiva...
 
Jag vet hur ont det gör när hoppet dör
Men askan är den bästa jorden
Och även fast du inte tror det
Du kommer födas och dö, födas igen
Så länge du hör musiken
 

Markus till Live Nation!

Jens tipsade oss om en av de senaste nyheterna på Live Nations hemsida - nämligen att Markus är deras senaste tillskott! Tidigare har Markus legat under United Stage - men har nu alltså bytt till Live Nation. Ska bli spännande att se vad som händer framöver, för som de lovar på sidan - mer info följer.
 
 
 

Det blev inga priser igår, vilket var oförtjänt. Men å andra sidan så förringar det ju inte på något sätt Mänsklig Värmes (eller för den delen Markus) briljans. Oerhört tråkigt däremot att Markus inte syntes till - det börjar ju kännas som att det var ett tag sedan nu.
 

Om man tröttnar på att älta sina egna gamla konsertminnen så finns det alltid möjlighet att älta någon annans och uppleva andras minnen om och om igen. Idag läses denna berättelse från Trädgårn - och visst önskar man att man hade varit där.
 
 
 

Grammis!

Det har börjat dyka upp bilder från minglet på Grammis-galan men tyvärr har Markus inte synts till ännu.
 
En kategori som Markus ju är nominerad i är "Årets album". Aftonbladet skriver dock att den troliga vinnaren i kategorin är Mando Diao med albumet "Infruset", alternativt  Lorentz & Sakarias med ”Himlen är som mörkast när  stjärnorna lyser starkast”. Markus återfinns på tredje plats enligt Aftonbladet - och kanske stämmer detta. Men det gör ju inte Mänsklig Värme rättvisa alls, i våra ögon är det en självklar vinnare och det är nästan löjligt att alls försöka jämföra tidigare nämnda album med Mänsklig Värme - för de spelar inte alls i samma liga.
 
Årets producent har Aftonbladet inte skrivit om, men även där är Markus nominerad tillsammans med Lars Skoglund. Håller alla tummar och tår för att de ska vinna den kategorin, de förtjänar det så oerhört mycket.
 
 

Det finns

Idag släpptes Markus och Johan Ekelunds cover "Det finns" på spotify. Jag visste inte det, men Johan och Mauro Scocco var med gruppen Ratata på 80-talet som har en låt som också heter "Natt efter natt". Hur som helst så är det skön elektropop i stil med "Vi dansar bättre utan kläder". Oerhört kul att få lyssna på en "ny" låt med Markus så här i mellanalbumstider. Borde ta mig tiden att lyssna på orginalet också.
 
/Mattias

18 minuter

Inför Markus spelning på Katalin blev han intervjuad av den lokala tidningen "18 minuter". Vi upplever att många av de intervjuer som görs med Markus är ganska lika varandra - trist javisst. Denna intervju däremot stack ut från mängden - bland annat pratas det om Markus relation till Uppsala och lite mer om familjelivet än vad som brukar komma fram i intervjuerna. Kul, tycker vi! Nu börjar det förvisso vara ett tag sedan spelningen på Katalin - men vi tänkte att ni kanske ändå skulle uppskatta denna läsning? :) 
 


Update: ser nu att vissa bilder klippts på bredden, det går att se hela om man klickar på bilden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

100 mäktigaste inom musikbranschen och Pluras Kök Spanien

En gammal nyhet kanske, men för Mattias, som var på studentgymmet igår och såg ett tidningsställ med "100 mäktigaste inom musikbranshen" tryckt på Nöjesbladet Uppsalas framsida, var det en överaskning. Och han tänkte att nog måste väl allas vår bästa Krunegård vara med på den listan?
 
 
På plats 13 hittar vi Per Sinding-Larsen, som vi har att tacka för nyheter, intervjuer och musikmaterial från Krunegård på PSL-bloggen.
 
 
På plats 23 finns Veronica Maggio och Markus har skrivit flera låter på hennes senaste skiva "Satan i Gatan". De skrev  tillsammans "Vi kommer alltid ha Paris". Paris verkar vara en viktig plats som Markus återkommer till, vad vi vet först i Trist javisst (Hets) och Café de flore (Mänslig Värme). Sjunger han om Paris i Laakso?

 
Plats 46 finner vi Andreas Kleerup som tillsammans med Markus släppte EP:n "Lead Singer Syndrome".
 
 
På plats 48 är Christian Waltz som tillsammans med Veronica och Markus skrev två låtar på "Satan i Gatan": "Finns det en så finns det flera" och bonuslåten "Vad gör vi ikväll.
 
 
På plats 68 har vi Mauro Scocco som har producerat "Hela livet var ett disco" och "Dålig på vardag". Man kan ockå se honom i video till "Hela livet var ett disco" och höra honom köra på "Dålig på vardag". Markus har också, som ni säkert redan vet, spelat in en cover på "Det finns", som släpps på måndag.
 
 
Längre ner på plats 85 finner vi Jari Haapalainen som är en sverigefinsk gitarrist, kompositör och musikproducent. Han producerat nästan allt med Laakso, har varit medproducent på "Maria och Jag" och spelar gitarr i flera låtar på album med Laakso och Markus. Jari var också med Laakso på scen under den legendariska återföreningskonserten på Cirkus.
 
 
Och på plats 90 hittar vi Markus Krunegård. Lite väl långt ner kanske men han är i alla fall med på listan över de 100 mäktigaste inom musikbranschen!
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Markus kommer också vara med i sista avsnittet av Pluras Kök Spanien. Det går att skymta honom flera gånger i videon till introlåten "Vår lilla stad".
Markus var 2011 med i Mauro & Pluras kök som fortfarande går att se här. I det programmet sjunger Markus och Mauro tillsammans "Sarah" och "Hela livet var ett disco".

Kom ut ikväll!

När Markus uppträdde i Musikplats Stockholm, så pratade han om Mauro Scocco och hur han, likt Mauro, ständigt letar efter "kicken". Något han däremot inte nämnde var att han tillsammans med Johan Ekelund från Ratata spelat in en cover av Mauros låt "Det finns". En låt som kommer släppas på Kom ut ikväll! EP #2 digitalt redan den 11 februari! Dessutom kommer den som fysiskt album den 27 februari. Är det någon mer än vi som längtar efter detta?!
 
Bakgrunden till skivan är att den producerades under stort hemlighetsmakeri och gavs till en ovetandes Mauro i  födelsedagspresent på hans 50-årsdag i september 2012 av hans goda vän Kjell Andersson, A&R på EMI Music. Andra artister som medverkar är bl. a Eva Dahlgren, Plura, LeMarc, Bo Kaspers Orkester, Kleerup, Olle Ljungström och Petra Marklund. 
 
EP #1 Släpps 11 februari - Digitalt
1. Jag saknar oss - Plura
2. Hem till Stockholm - Bo Kaspers Orkester
3. Till dom ensamma - Eva Dahlgren
4. Mellan far och en son - Peter LeMarc

EP #2 Släpps 11 februari - Digitalt
1. Sarah - Newkid
2. Paradis - Anna Järvinen
3. Himlen - Petra Marklund
4. Det finns - Markus Krunegård & Johan Ekelund

Singel Släpps 11 februari - Digitalt
1. Sarah - Newkid

Kom ut ikväll! - Mauro Scocco 50
1. Hem till Stockholm - Bo Kaspers Orkester
2. Jag saknar oss - Plura
3. Mellan far och en son - Peter LeMarc
4. Hemkomsten - Kleerup
5. Himlen runt hörnet - Kleerup
6. Det finns - Markus Krunegård & Johan Ekelund
7. Paradis - Anna Järvinen
8. För varje dag - Heinz & Young
9. Jackie - Fibes, Oh Fibes!
10. Du är aldrig ensam - Tomas Andersson Wij
11. Till dom ensamma - Eva Dahlgren
12. Så länge vi har varann - Moneybrother & Elin Ruth
13. Jeanne D?Arc
14. Sarah - Newkid
15. Himlen - Petra Marklund
16. Natt efter natt - Johan Kinde
17. Hon måste undra - Sarah Dawn Finer
18. Hjärtat dröjer sig kvar - Sophie Zelmani
19. Hej du - Mats Ronander
20. Det sjungande trädet -  Magnus Lindberg & Basse Wickman
21. Försent - Magnus Lindberg & Basse Wickman
 
 


Det är storm i Sverige, orkaner i Skåne

Det norrländska vemodet kom fram när vi läste Jens senaste inlägg. Vi har följt hans blogg länge och tanken när vi startade en egen blogg var, som sagt, aldrig att bli någon egentlig fanblogg. Vi hade bara planerat att skriva ner lite tankar och funderingar kring Markus musik och dokumentera de resor vi gjort. Som en rolig grej för vår egen skull, och för vänner och bekanta. Eftersom Dagenskrune fanns så ansåg vi inte att det var nödvändigt att skriva om mer än våra egna upplevelser och vi hade inte heller en tanke på att göra just detta.
 
Men så kom den dagen då Jens meddelade att han skulle lägga ner skrivandet. Det kom naturligtvis som en chock och det var då som vi kände att kanske kan det bli något mer av denna blogg, än bara ett forum för våra egna tankar och åsikter? Markus måste ju ha en fanblogg, allt annat kändes otänkbart. Eftersom Jens inte skrivit något om någon ny fanblogg, tänkte vi att det troligtvis inte fanns någon som erbjudit sig att ta över stafettpinnen. Efter att ha funderat igenom det hela kontaktade vi Jens och berättade om vår blogg och det var alltså i samband med det som han länkade hit. Men som ni kanske märkt så har vi fortfarande hållit oss till det subjektiva och personliga i Krunegård och därmed inte uppdaterat så ofta. Fortsättningsvis kommer vi försöka uppdatera flitigare och försöka fylla ut tomrummet efter Dagenskrune så gott som det går, även om det såklart kommer bli en svår uppgift. Ni får jättegärna hänga med oss här på bloggen och ja, välkomna hit!
 
Vi vill också tacka Jens för det otroliga arbete han gjort med Dagenskrune. Vi har verkligen trivts på din blogg och det har varit fantastisk läsning på alla sätt och vis. Man har nog aldrig förstått hur mycket arbete som legat bakom varje inlägg, inte förrän vi startade denna blogg blev det uppenbart. Du har verkligen gjort ett otroligt jobb och vi hoppas på att kunna ta efter dig i detta, och då är vi ändå två personer som delar på arbetet. Men återigen, stort tack Jens!

RSS 2.0